Kiedy wchodzisz do Green Caffè Nero od razu wiesz, że to miejsce, obok którego już nigdy nie przejdziesz obojętnie. W powietrzu unosi się kombinacja nut aromatycznej, świeżo wypalonej kawy i szum intensywnych rozmów, który z lekkością przeplatają dźwięki muzyki pobrzmiewającej w tle. Dookoła tętni życie i autentyczność. Tak jest nieprzerwanie od 2012 roku, kiedy to spotkali się Panowie Gerry Ford – szef Caffè Nero i Adam Ringer – szef Green Caffè. Stworzyli bowiem duet niemalże tak perfekcyjny jak espresso doppio. Od tamtej pory zarażają miłością do kawy każdego, kto przycupnie choć na chwilę w jednym z ich wyjątkowych lokali. Poznajcie 10 faktów o sieci kawiarni Green Caffè Nero, by już nie mieć najmniejszych wątpliwości, jakie będą Wasze kolejne ulubione punkty na mapie Warszawy.
1. Rytuał parzenia kawy w Green Caffè Nero to głęboka pasja kumulująca się we włoskich ekspresach. Maestro – bo takim tytułem mogą poszczycić się wyszkoleni bariści obsługujący kawiarnie – kochają to co robią. Nie są przyjmowani do pracy na podstawie doświadczenia, lecz błysku w oku, jaki pojawia się u nich na sam dźwięk słowa “caffè”.
2. Proces parzenia kawy idealnej – gęstej, wyrazistej i jedwabistej – jest specjalnością Green Caffè Nero za sprawą dopracowanych detali. Kafeteria posiada własną palarnię, w której włoski master roaster (szef palarni) z wieloletnim doświadczeniem zajmuje się doborem mieszanek ziaren przeznaczonych do wypalenia. Techniczne kwestie, takie jak m.in. odpowiedni czas ekstrakcji i tradycyjny tamping, pozwalają uzyskać baristom zbalansowany smak kawy. Na potwierdzenie swojej wyjątkowości GCN może poszczycić się szeregiem gratyfikacji. Pięć prestiżowych nagród i cała masa wyróżnień to nie żarty.
3. Oprócz słusznej dawki energii w postaci kofeiny, Green Caffè Nero posiada w swojej ofercie coś dla łasuchów – słodkie ciasta i ciastka, a także wytrawne kisze, ciabatty, bagietki i inne rarytasy. Wszystkie przekąski przygotowywane są na bazie lokalnych produktów, z dewizą “dzisiaj przygotowane, dzisiaj zjedzone”. Masz własny pomysł na danie? Nie bój się o nim wspomnieć obsłudze. Zrobi wszystko, by Cię usatysfakcjonować. Podobnie jak z kawą – jeśli nie odpowiada Ci jej smak, bariści zrobią dla Ciebie kolejną, kolejną i kolejną, by tylko usłyszeć „tak, to jest TO!”.
4. Kubki smakowe w Green Caffè Nero pozostawione są niezapomnianym wrażeniom. Pomimo tego, kawiarnia dla innych zmysłów również nie skąpi zjawisk. Akompaniament designu w nieco surowej formie zapewniają m.in. okucia luster, czy oświetlenia, wykonane przez rodzimych rzemieślników. Parający się od ponad 50 lat warsztatem artystycznym polscy kowale dbają o misterne zdobienia tworzące unikatowy wystrój kawiarni.
5. Green Caffè Nero na pierwszym miejscu stawia dobro nie tyle, co klientów, lecz wszystkich ludzi. Na pasażerów kolei obsługiwanych na dworcu PKP Warszawa Wschodnia, którym opóźnia się podróż, za okazaniem biletu w kawiarni zawsze czeka miła niespodzianka w postaci darmowej kawy lub herbaty.
6. Część punktów kawiarnianych – m.in. przy ulicy Chmielnej, czy Koszykowej na rogu Lwowskiej, wyposażona jest w przemyślanie skompletowane biblioteczki. Mawia się, że “kto czyta, ten żyje dwa razy”. Zatem dlaczego by nie wybrać się do Green Caffè Nero i nie poznać swojego nowego świata?
7. Kafeterie powstają w miejscach z historią, w których uroku dodają zachowane detale architektoniczne. Przykładowo punkt przy ul. Telimeny mieści się w XIX – wiecznej kawiarni, w której swój ostatni popis recitalowy na fortepianie przed emigracją dał Fryderyk Chopin.
8. Bary, przy których serwowane są napoje, rzeźbione są ręcznie na zamówienie przez polskich stolarzy, zainspirowanych francuskim stylem.
9. Green Caffè Nero posiada swój program lojalnościowy. Zalicz 9 wizyt zbierając pieczątki na karcie dostępnej u obsługi, a otrzymasz 10 kawę w prezencie.
10. Kawiarnie wyposażone są w szereg udogodnień. Bezpłatne Wi-fi, palarnie, stojaki dla rowerów… Znajdzie się również coś dla najmłodszych. Poza kącikiem do zabawy – darmowe „babycino”, czyli mleczna pianka obsypana czekoladowym pudrem.
Zamysł Green Caffè Nero jest nieco szerszy niż „zatrzymaj się na szybką kawę”. Kawiarnie aspirują do zyskania miana europejskich salonów, wypełnionych gwarem, domowym ciepłem i swobodną atmosferą, m.in. poprzez zindywidualizowane podejście do każdego klienta. W Green Caffè Nero nie ma miejsca na rzeczy nieprzemyślane. Wszystko co zobaczysz, usłyszysz, czy poczujesz, jest wybrane specjalnie dla Ciebie.
Tekst: Aleksandra Dziadul
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw