Świąteczno – zimowa aura sprzyja domowym wypiekom. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne i przede wszystkim szybkie ciasteczka. Oryginalne w smaku, nie zbyt słodkie, idealne jako przekąska.
Skladniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
- 50 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki miodu
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki słonecznika
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 2 lyzki lnu mielonego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
Kaszę gotujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej kaszy dodajemy mleko, miód i banana. Blendujemy na gładką masę. Po kolei dodajemy resztę składników. Opcjonalnie rodzynki możemy zalać wodą na godzinę przed przygotowywaniem by zmiękły. Wykładamy na papier do pieczenia, zachowując większe odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!
Zdjęcia: Vers-24